Tenisçilerde sıklıkla görülen ve halk arasında "Tenisçi Dirseği" olarak bilinen Lateral Epikondilit rahatsızlığı dirsekteki kasılmalar sonucunda tendonda oluşan gerilimdir. Bu gerilim tendonda yapışmalara ve dokusunda bozulmalara neden olur.
Bu rahatsızlık sadece tenisçiler de değil, ayn zamanda iş igereği uzun süre bilgisayar kullanmak zorunda olan kişilerde, diğer raket oyuncularında, marangozluk, makine işi gibi kol kaslarını zorlayan meslek gruplarında üst ekstremite kas iskelet hastalıkları, el ve el bileğinin aşırı kullanımı sonucunda ön kol kaslarının gerilimi ile ortaya çıkmaktadır.
35 yaş üstü tenisçilerin %50'si, 50 yaş üstü tenisçilerin ise %60'ı spor yaşantılarının bir döneminde bu sorunla karşılaşmaktadır. Profesyonel sporcularla karşılaştırıldığında amatör oyuncularda görülme sıklığı ile oyun süresi ve yoğunluk arasında direkt bir ilişki vardır.
Tenisçi Dirseği rahatsızlığının belirtileri
-Dirseğin dış tarafında ağrı ve hassasiyet; Aktivite sonrasında dirseğin dış kısmından başlayıp ön kola yayılan künt ağrı ile ortaya çıkar. Lateral epikondil adı verilen dirsek dış kenarındaki kemiğe yapışan tendonlar üzerinde mikro yırtıklar ile başladığı bilinmektedir. Bu mikro yırtıklar zaman içerisinde düşük şiddetdeki travmaların sık tekrarlanması sonucunda ortaya çıkmaktadır.
-Elin ve bileğin kaldırılmasında veya gerilmesinde ağrı
-Ağır bir eşya kaldırıldığında ağrı
-Yumruk yapıldığında, bir obje tutulduğunda, el sıkışmasında ya da kapı kolu çevrildiğinde meydana gelen ağrı
-Müsabaka sırasında dirsekteki ağrılar.
Hangi Hareketler Buna Neden Oluyor?
Özellikle yumruk sıkılı iken bileğin dışa doğru dirençli olarak çevrildiği hareketler ile ortaya çıkar; Erkeklerde tornavida kullanmak bayanlarda ise elbezi sıkma hareketleri ile en fazla görülür. Son yıllarda bilgisayar kullanımının yaygınlaşması ile uzun süreli klavye veya mouse kullanan kişilerde daha sık görülmektedir. Kısa sürede çok fazla kişi ile tokalaşmak bile tenisçi dirseğine neden olabilmektedir.
Eğer tenis oyuncusu bir süre ara verdi ise ve direk arka arkaya yoğun ve sert maçlar yapmaya başladıysa bu rahatsızlığa yakalanması kaçınılmaz olur. Raketi kullandığınız kolunuzda ilgili kaslarda resimde görüldüğü gibi şişlik, iltihab olur.
Bu sebeple uzun aralardan sonra hafif antremanlarla başlanmalı ve yavaş yavaş yoğunluk arttırılarak maçlara hazırlanılmalıdır. Yani kolumuzu çok zorlamadan antreman şarttır.
Nasıl Tanı Konuluyor?
Tabiki doktor muayenesi ile tanı konulur; dirsek dış çıkıntı kemiğinin 5 mm kadar alt kısmına baskı uygulandığında ağrı ortaya çıkması spesifiktir. El bileğinin yukarı doğru kaldırılmasına karşı kuvvet uygulandığında dirsek dış kemiği civarında ağrı ortaya çıkar, ayrıca ön kolu dirence karşı dışa çevirmekte ağrıyı artırır. Bazen dirsek eklemini ilgilendiren başka hastalıklardan ayırmak için röntgen-MR gibi radyolojik görüntüleme yöntemlerine baş vurulur. Özellikle dirsek eklemine yakın bulunan “Posterior interosöz” sinir olarak isimlendirilen sinir sıkışması tenisçi dirseği ile karışabilmektedir. Detaylı muayene ile ayırıcı tanı yapılabilir. Tenisçi dirseği ve sinir sıkışması, %5 oranda hastada birlikte bulunabilir.
Tenisçi Dirseği Tedavisi
Ağrılar yeni başlamış ise; ilaç- buz ve istirahat tedavisi oldukça başarılıdır ve acil durumlarda ağrı geçinceye kadar ağrıyan dirseğe buz tedavisi yapılabilir. 3-4 saatte bir 20’şer dakikalık buz tedavileri önerilir. Bunun yanında 5-10 dakika sürecek buz masajı da yapılabilir.
Ama öncelik uzman bir doktora gidilip tanı konulması olmalıdır. Tenisçi dirseği, büyük oranda ameliyat dışı yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Doktorun kontrol ve tavsiyesine göre 7-10 gün boyunca Anti-enflamatuar ve ağrı kesici ilaç kullanılabilir.
Fizik tedavi uygulanabilir. Tedavi süresince doktorun önerdiği egzersizler düzenli olarak uygulanmalıdır.
Bu dönemde kol egzersizleri kadar kolun dinlenmesi de çok önemlidir. Tedavi süresince gereksiz yere kol kaslarını yormamak adına tenisçi dirseği ortezi (epikondilit ortezi=tenisçi dirseği bandı) kullanılması gerekebilmektedir.
Özetle; özel dirseklik kullanımı- ilaç kullanımı-Atelleme yöntemleri- Fizik Tedavi uygulamalar(ESWT, masaj, ultrason vb.) ve ameliyat tedavi yöntemleridir. İlaç ve istirahat tedavisinden fayda görmeyen hastalara enjeksiyon tedavisi uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden birisi ve birkaçı birlikte kullanılabilir.
Tenisçi Dirseğinden Nasıl Korunulur?
Tenisçi dirseğinden korunmak için özellikle sık tekrarlanan hareketlerden kaçınmak en önemli çözüm yoludur. Geçmişte ev hanımlarının temizlik sonrasında uzun süre ara vermeden bez sıkmaları, erkeklerin uzun süre tornavida kullanması en önemli nedenler arasında yer alırken; günümüzde uzun süreli mouse kullanılması ve bu mouse’un çok sıkı kavranarak tutulması en önemli nedenlerden biri halini almıştır, ayrıca tenis sporuna olan ilginin her geçen gün artması sonucu amatör sporcuların uzun sure uygun olmayan raket ile vuruş yapılması, sporcuların uzun bir süreden sonra birden yoğun bir maç temposuna girerek kolunu zorlaması günümüzde en önemli nedenler arasında yer almaktadır.
EVDE YAPABİLECEĞİNİZ LATERAL EPİKODİLİT EGZERSİZLERİ
Aşağıdan yukarıya veya tersi seyreden ağrı durumunda;
1- Bilek Hareketi: Omuz - dirsek - el bileği aynı hizada, el bilekten 90° yukarıda olacak şekilde duvara bastırılır. 10 tekrar yapılır. 3 set uygulanır. (resim 1-2)
2- Ön Kol Hareketi: Dirsek 90° bükülü yanda iken, avuç içi yukarı çevrilir ve 5 saniye tutulur, sonra tekrar aşağıya çevrilir ve 5 saniye tutulur. 10 tekrar yapılır. 3 set uygulanır. (resim 3)
3- Dirsek Hareketi: Dirsek fleksiyonu yaparak, avuç içi omza değecek şekilde hareket ettirilir. Daha sonra eski konumuna getirilir. 10 tekrar yapılır. 3 set uygulanır. (resim 4)
4- Bilek Kuvvetlendirme Hareketleri:
a- Bilek fleksiyon: Bir konserve kutusu, çekiç sapı ya da plastik su şişesi gibi ortalama 750 gr. ile 1 kg. arası ağırlıkta herhangi bir obje avuç içi yukarı gelecek şekilde tutulur. (resim 5-9)
b- Bilek ekstansiyonu: Avuç içi aşağıya bakacak şekilde, bir konserve kutusu veya çekiç tutulur. Yavaşça ağırlık kaldırılır ve tekrar eski pozisyona getirilir. 10 tekrar yapılır. 3 set uygulanır. (resim 6-9)
c- Bilek yana dönüş: Baş parmak üstte olacak şekilde kol yana konulur. Konserve kutusu veya çekicin sapı, baş parmak yukarı doğru hareket edecek şekilde bileğe fleksiyon yaptırılır. Tekrar eski haline getirilir. Bu sırada ön kol hareket ettirilmemelidir. 10 tekrar yapılır. 3 set uygulanır. (resim 7)
5- Pronasyon ve Supinasyon: Dirsek 90° iken konserve kutusu ve çekiç sapı elde tutulur. Yavaşça bilek yuları ve aşağı yönde çevrilir. 10 tekrar yapılır. 3 set uygulanır. (resim 8)
|