Tenis Malzemeleri
Top
Tenis topları, çapları, ağırlıkları ve sıçrama özelliklerine göre 4 kategoriye ayrılırlar;
-
Kırmızı top: ufak çocuklar ve çok yeni başlayanlar için
-
Turuncu top: çocuklar ve az bilenler için
-
Yeşil top: gelişmiş çocuklar ve orta seviye oyuncular için
-
Sarı top: gençler ve yetişkinler için
Ebeveynlerin antrenörlerinden, kullanılan topların çocuklarının vücut ve oyun seviyelerine uygun olup, olmadığı bilgisini teyid etmeleri önemlidir.
Toplar hakkındaki daha detaylı bilgilere, Tenis Kuralları sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Kort
Standart tenis kortu, 23,77 m uzunluğunda ve 10,97 m genişliğindeki bir dikdörtgen şeklindedir. Tekler müsabakası için genişlik 8,23m ‘dir.
Aynı tenis toplarında olduğu gibi, çocukların vücut ve oyun seviyelerine uygun olması açısından farklı büyüklükte eğitim kortları bulunmaktadır;
-
Kırmızı seviye tenis kortu, kırmızı toplarla ve standart kortun yaklaşık %30 büyüklüğünde bir alanda
-
Turuncu seviye tenis kortu, turuncu toplarla ve standart kortun yaklaşık %60 büyüklüğünde bir alanda
-
Yeşil seviye tenis kortu ise, yeşil toplarla ve standart büyüklükteki alanda oynanır.
Tenis kortları hakkındaki daha detaylı bilgilere, Tenis Kuralları sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Kort Tipleri
Beş ana türde kort zemini bulunmaktadır. Her farklı zeminde topun sekiş özellikleri de farklı olduğu için, üzerinde oynanan oyun görece olarak birbirinden farklı hızlarda gerçekleşir.
En bilinen beş kort türü:
-
Toprak Kort
-
Çim Kort
-
Sert Kort
-
Halı Saha Kort
-
Sentetik Kort
Raket ve Raket Teli
Uygun raket ve tel seçimi ile ilgili genel bilgileri aşağıda bulabilirsiniz. Bu seçim, oyuncunun kişisel özelliklerini ve oyun seviyesini göz önüne almayı gerektirmenin yanı sıra, sakatlık riski ile de ilgili bir konu olduğu için mutlaka, yetkin bir antrenör veya deneyimli bir spor mağaza yetkilisine danışılarak yapılmalıdır.
Tenis raketlerinin başlıca özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
-
Raketin uzunluğu: Tenis raketlerinin uzunlukları inch cinsinden belirtilir ve yetişkin bir tenisçinin, fiziksel özellikleri, oyun seviyesi ve oyun tarzı özelliklerine uygun olarak, 27-29 (68,58-73,66 cm) arasında değişir. Büyük çoğunlukla kullanılan raket uzunluğu 27’dir. 29 inch raketler, kısa boylu ve kol uzunluğu az olan oyuncuların vuruşlarına, manivela kuvveti eklemek üzere tasarımlanmıştır, fakat bu raketleri hızlı hareket ettirmek zordur. Yetişkin raketlerinin yanısıra, çocukların boyları ve oyun seviyelerine göre, uzunlukları 21, 25 ve 26 inch (53.3, 63,5 ve 66cm) olarak değişen çocuk raketleri bulunmaktadır.
-
Raketin ağırlığı: Bu parametre ‘statik ağırlık’ ve ‘savurma ağırlığı’ olarak iki alt bölüme ayrılır. Statik ağırlık, raketin terazi üzerindeki ağırlığıdır ve genelde 270-350 gram arasında değişir. Savurma ağırlığı ise, statik ağırlık ile raketin denge noktasının bir kombinasyonudur ve genelde 260-340 arasında değişir. Bir raketin savurma ağırlığı ne kadar düşük ise raketi hızla savurmak o kadar kolay olur ve aksine, ne kadar yüksek ise, o kadar zor olur. Narin vücutlu ve yeni başlayan-orta seviye oyuncular için statik ağırlık derecesi düşük ve savurma ağırlık derecesi yüksek raketler, ileri seviye-profesyonel oyuncular için ise, statik ağırlık derecesi yüksek ve savurma ağırlık derecesi düşük raketler işlevseldir.
-
Raketin kafa büyüklüğü: Raketlerin kafa büyüklükleri inch-kare cinsinden belirtilir. 85-96 olanlar küçük kafa, 96-106 olanlar orta,107-115 olanlar büyük kafa olarak tanımlanıyor. Orta ve iyi seviye oyuncuların büyük çoğunluğu orta büyüklükte raketlerle oynamaktadırlar. Küçük kafa raketlerle az sayıda erkek profesyoneller oynarken, büyük kafa raketlerle ise bazı ileri yaştaki senyör tenisçiler oynamaktadır. Genel kural olarak kafa büyüklüğü azaldıkça, vuruş kontrolü artar, ama aynı oranda da, oyuncunun hassas savurabilme becerisinin yüksek olması gerekir. Kafa büyüklüğü arttıkça bir raketin ‘affedicilik’ özelliği artar. Bu raketlerde topla tellerin tam ortasını buluşturamasanız da top karşı sahaya gider, fakat o oranda da hassas hedefleme zorlaşır.
-
Raketin sertliği: Bu parametre de, malzeme sertliği ve profil kalınlığı olarak iki alt bölüme ayrılır. Raketin sertlik ölçüsü RA cinsinden belirtilir ve genelde 50-70 arasında değişir. RA değeri yükseldikçe raketin sertliği ve buna bağlı olarak vuruş gücü de artar. Fakat sert raketlerle yapılan vuruşlardaki topun, bilek ve kol üzerindeki geri tepmesi ile birlikte, sakatlanma riski de artar ve bu konuya özellikle dikkat edilmelidir.
-
Raketin tellerinin açıklık oranı: Raketlerde dikey tellerin sayısı 16-18, yatay tellerin sayısı da 18-20 arasında değişebilir. Tel sayısının fazlalığı, daha sık bir tel örünümü ve dolayısıyla vuruş hissinin sertliğine, sayının azlığı ise, daha seyrek bir tel örünümü ve dolayısıyla vuruş hissinin daha yumuşak ve konforlu olmasına neden olur. Seyrek örülümlü tellerle topa falso vermek daha kolaylaşır, fakat tellerin ömrü de görece olarak kısalır.
-
Raket sapı kalınlığı: Raket sapları, oyuncunun el büyüklüğüne göre 1-4 numara arasında değişmektedir. Kaba bir ölçü olarak raket sapı rahatça tutulduğunda, baş parmağın ayası ile diğer parmaklar arasında yaklaşık bir parmak kalınlığı kadar boşluk kalması, aşağı yukarı uygun bir sap kalınlığının göstergesidir.
Raket tellerinin özelliklerini şöyle özetleyebiliriz:
-
Tel malzemesi: Teller, yapıldıkları malzemeler ve yapım şekilleri açısından farklılık gösterirler. En esnek ve konforludan, en sert ve dayanıklı olma özelliklerine göre; doğal bağırsak, çok örgülü (multifilament) ve polyester olarak sıralanırlar. Raketlerin tel kalınlıkları gauge cinsinden verilir ve en fazla kullanılan tel kalınlıkları 16 (daha kalın) ve 17’dir (daha ince). Bir telin kalınlığı azaldıkça esnekliğ ve vuruş konforu artar, fakat dayanıklılığı azalır.
-
Tel gerginliği: Oyuncuların tel gerginlikleri genelde 20-27 kg arasında değişmektedir. Raket tellerinin fazla gergin olması, raketin atış gücünü azaltıp, kontrol özelliğini artırır, fakat aynı zamanda, yapılan vuruşlardaki topun, bilek ve kol üzerindeki geri tepmesi ile birlikte, sakatlanma riski de artar. Raket tellerinin fazla gevşek olması, raketin konforunu ve vuruş gücünü artırır, fakat aynı zamanda kontrolünü ve hassas hedefleme özelliğini de azaltır.
Raket Seçimi
Raket seçimi, tenis oyununu çabuk, etkili ve doğru öğrenmenin temelini oluşturur. İlk raket almaya karar verdiğinizde, kesinlikle ucuz, sıradan raketler almamalısınız. Eğer böyle yaparsanız, hem tenis temel vuruşlarını öğrenmede ve etkili vurmada zorluklarla karşılaşır hem de ileriki safhalarda raketinizi değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Size uygun doğru ve kaliteli bir raket alıp, uzun süre kullanmak, vuruşlarınızın kötü ve verimsiz olmasını önleyecek ve tenis oynamaktan zevk almanıza yardımcı olacaktır.
Ele Uygun Raket Nasıl Seçilir?
Bir raketi elinize aldığınızda L4 veya 4½ gibi değerler görürüsünüz; bunlar, o raketin sapının inch değerinden çevresinin ölçüsünü ifade etmektedir. Eğer raketinizde L0-L1-L2-L3-L4-L5 gibi ibareler varsa, o da raketin hafif dizayn (Light Weight) edildiğinin ifadesidir. L4 gibi değerlerde, hafif dizayn dört inçlik raket demektir. Raket sapı ölçüleri inç ve santimetre bazından değerleri ve karşılıkları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
|
Hafif Raket Sap Ölçüsü----Raket Sap Ölçüsü(İnç)------Santimetre L0-------------0-------------------------4"--------------------10.16 cm L1-------------1------------------------ 4 1/8"---------------10.4775 cm L2-------------2------------------------ 4 1/4"---------------10.795 cm L3-------------3-------------------------4 3/8"---------------11.1125 cm L4-------------4-------------------------4 1/2"---------------11.43 cm L5-------------5-------------------------4 5/8"---------------11.747 cm Doğru Raket Sapı (Grip) Ölçüsünü Bulma Yöntemi |
Raketi kullanacağınız elin yüzük parmağından avuç içi ortasına kadar olan uzaklığı cetvelle ölçün. Bu değer sizin kesinlikle en uygun raket sap ölçünüzün karşılığıdır. Çıkan değeri yukarıdaki tabloyla karşılaştırarak, elinize en uygun raketi alabilirsiniz.
Size kalın gelebilecek bir raketle oyun oynamaya kalktığınızda, rakete hakim olabilmek için çok çaba harcamanız gerekecektir. Yanlış seçilmiş bir raket parmaklarınızın çabuk yorulmasına neden olabileceği gibi başarılı vuruşlar yapmanızı da engelleyecektir. Yine elinizin ölçüsüne küçük gelebilecek bir raketle oynamaya kalkışmanız, rakete hakim olmakta zorlanmanıza ve raketin dönmesini engellemek için elinizi sıkmanıza neden olacaktır. Bu elinizin ve parmaklarınızın yorulmasını artıracak, bununla birlikte iyi vuruşlar yapmanızı engelleyecektir. Doğru raket seçimi, iyi öğrenme ve iyi bir oyun için şarttır.
Raket seçimi için Akademi antrenörlerinize başvurabilirsiniz. Tenis spor malzemeleri ve aynı zamanda raketiniz ile ilgili tel çektirme ve bakım işleriniz için Akademimizden teknik yardım alabilirsiniz.
Tenis Ayakkabısı
Raket ve raket telinin yanısıra, bir tenisçinin en önemli malzemesi uygun bir tenis ayakkabısıdır. Oynanan kort zeminine göre farklı taban özelliklerine sahip tenis ayakkabıları üretilmektedir. Ayrıca, tenise özgü hareketlerde ayak bileğinin stabil kalabilmesi açısından tenis ayakkabıları diğer spor ayakkabılarından farklı bir tasarıma sahiptir. Bu sebeplerden dolayı tenis oynarken başka bir spor ayakkabısı kullanılmaması büyük önem taşımaktadır.